בריכות נוי

בריכות נוי לגינה תוכננו והוקמו כבר לפני אלפי שנים והיוו אלמנט חשוב ומרכזי בעיצוב הכולל של גני נוי. שימושן של בריכות אלה היה לא רק בהיבט דקורטיבי, אלא הן נועדו גם לרחצה, לשתייה וליצירת נוף טבעי בסביבת הגן והבית.

בריכות מים היו קיימות בכל עידן ובכל תרבות שכללה גנים בסביבת הנוף והארכיטקטורה שלה. עד לעליית העידן התעשייתי, בו הומצאה משאבת המים המודרנית, המים לא מוחזרו אלא הוסטו מהנהרות והמעיינות אל גן המים, ומשם יצאו לשדות חקלאיים או למסלולי מים טבעיים. מבחינה היסטורית בריכות מים אפשרו גידול צמחים ודגים כמשאב מזון ובה בעת היוו מקור לנוי ושימשו כאובייקט אסתטי.

 

בריכות אקולוגיות

הבריכות האקולוגיות הן למעשה מערכות אקולוגית קטנות אשר מספקות תנאים מיטביים לצמחים ולבעלי חיים. הבריכות מתוכננות מחומרים טבעיים ומשתלבות בצורה הרמונית בחצר או בגן בהם הן נמצאות.

בריכה אקולוגית, המכונה גם בריכה טבעית או בריכה ביולוגית, היא בריכה המשלבת טכנולוגיות טיהור מים טבעיות עם עיצוב אסתטי. בריכה זו מיישמת את התהליכים הטבעיים של מערכת אקולוגית מים טבעית, אשר מסתמכת על תהליכים ביולוגיים לטיהור המים ושמירה על איזון. בריכות אלו מספקות לא רק נראות ויזואלית אלא גם מקדמות מערכות ביולוגיות. לכן, חשוב כי תכנון ובניית בריכות נוי אקולוגיות לחצר יבוצע כראוי על מנת ליצור את התנאים הנכונים לצמחייה, לדגים ולשילובה הנכון בתוך הגינה כך שתזדקק לתחזוקה מינימלית. 

בריכות אקולוגיות מבוקשות בשל הנראות האסתטית שלהן, משום שניתן לעצב אותן באופן שידמה  לגופי מים טבעיים, הכוללים  סלעים, מפלים וצמחייה מקומית. כאמור, בריכות אלו מספקות בית גידול לחיות בר, תומכות במגוון הביולוגי ומקדמות איזון אקולוגי.

למעשה, בריכה אקולוגית היא בריכה העושה שימוש בצמחים וחיידקים קטנים על מנת לסנן ולטהר את המים באופן טבעי, במקום להשתמש בכימיקלים. כתוצאה מכך, הן ידידותיות יותר לסביבה, בריאות יותר למשתמשים ודורשות פחות תחזוקה.

 

איך עובדת בריכה אקולוגית?

בריכות אקולוגיות יכולות להיות מותקנות בכל גודל ובכל צורה, והן יכולות להיות מותאמות באופן אישי לצרכים ולרצונות הספציפיים שלכם. ניתן להתקין אותן באדמה או מעל פני הקרקע, והן יכולות להיות בנויות ממגוון חומרים, כולל בטון, פיברגלס ויניל.

 

תכנון בריכה אקולוגית

תכנון נכון הוא הבסיס לכל פרויקט מוצלח. כאשר מדובר בבניית בריכה אקולוגית, יש להתחיל בהערכת השטח והמשאבים הזמינים בחצר שלכם. קחו בחשבון גורמים כמו חשיפה לאור השמש, תנאי קרקע ואפשרויות גינון פוטנציאליות. כמו כן, מומלץ להגדיר תקציב וטווח זמן על מנת להבטיח תהליך בנייה חלק. אם אינכם בטוחים לגבי היבט כלשהו של שלב התכנון, מוזמנים להתייעץ עם אנשי המקצוע כאן אצל גילי אשל- סדנאות פיסול סביבתי, אשר יספקו לכם תובנות והמלצות חשובות.

 

עיצוב בריכה אקולוגית

בחירת המיקום הנכון עבור הבריכה האקולוגית היא המפתח שתישמר לטווח ארוך. חפשו אזור שמקבל אור שמש בשפע וקחו בחשבון קרבה למבנה קיים ו/או עצים. קביעת גודל וצורת הבריכה צריכה להתבסס על ההעדפות האישיות והשטח הפנוי שברשותכם. בנוסף, בחירת חומרים מתאימים ואפשרויות גינון, כגון סלעים, חצץ וצמחי מים, תשפר את האסתטיקה הטבעית של הבריכה תוך מתן בתי גידול לאורגניזמים שונים.

לפני בנייתה של  הבריכה אקולוגית, אנו נדרשים למספר היבטים עקרוניים בתכנונה של בריכת נוי לחצר, כגון:

1. מיקום הבריכה : חלק חשוב בעיצוב הגינה הוא מיקומה במרחב החצר והגינה.  נראות הבריכה מתוך פנים הבית עצמו יכול להוות שיקול חזותי חשוב . כך גם מידת חשיפתה לשמש או לחילופין מיקומה בצל העצים. חשוב לתכנן את הבריכה במיקום שבו יש גישה נוחה למקורות  חשמל ומים ע מנת לאפשר טיפול ואחזקה שוטפת באופן ראוי . 

 טיפול ואחזקה נוחות ועוד.

2. מבנה הבריכה:  בבואנו לתכנן את הבריכה עצמה עלינו לעמוד על מספר דגשים מהותייים :   א. יש למקם את שתי המערכות האקולוגיות  ( הבריכות )  כך שהן תהיינה ממוקמות זו מול זו. באופן זה, כל אחת מהן נשכרת מהאינטראקציה המתקיימת ביניהן. כאשר ממקמים באזורים שונים, ניתן ליישם את עקרון הקצה של עיצוב בריכות באמצעות יצירת צורה לא סטנדרטית שיש בה כניסות ומפרצים רבים. לבריכה עם היקף 'גלי' ובעל צורה אמורפית יש יתרון ביחס לבריכה שצורתה עגולה . 

הגדלת היקף הבריכה -שקו המתאר שלה גלי –  מאפשרת להשתמש במספר רב יותר של צמחים, אשר ימשכו מגוון רחב יותר של חרקים, ציפורים ודו-חיים.

3.חומרים- ניתן לבנות בריכות נוי מחומרים שונים, כגון, בטון, אבן, עץ, חלוקי נחל ועוד.

4. עומק הבריכה: עומק הבריכה מאפשר ומספק אפשרויות מגוונות לגדילה של מיני צמחים היכולים לגדול בגומחות ובעומקים שונים .   עומק הבריכה מסייע לעצב את הבריכה גם במימד העומק שלה . שונות בעומק הבריכה מספקת מגוון גדול יותר של גומחות למגוון אוכלוסיות של צמחים מימיים ובעלי חיים. לדוגמא, צמחים מסוימים גדלים עם שורשים במים אך גדלים מעל פני השטח, ואילו אחרים צפים מעל המים. הסביבה המשתנה מאפשרת אופציות שונות לדגים קטנים שמחפשים מים רדודים מאשר דגים גדולים יותר. כאשר נפח המים עמוק יותר בבריכה, המים נוחים יותר למחיה בתקופות של טמפרטורות גבוהות בימי הקיץ החמים. בנוסף, אפשר לשקול לבנות אי באמצע הבריכה. אלמנט זה הוא בעל מיקרו אקלים מעט שונה משולי הבריכה, ומציע סביבה מעניינת נוספת.  

5.   צל- עבור בריכות,  החשופות לקרינה רבה של שמש ישירה , גידול עשבים ואצות יכול להוות בעיה. צמחים אלה עלולים לחסום את אור השמש, להגיע למים מתחת לפני השטח, וכך למנוע מהצמחים פוטוסינתיזה. הוספה של צמחים הגדלים בקצוות הבריכה יכולה לעזור בכך שהיא מונעת את השמש להגיע לכלל השטח ובצורה זאת היא מורידה את הטמפרטורה הכוללת של הבריכה. שתילה כזאת מועילה לבעלי החיים בבריכה, ומספקת מחסה לבע"ח קטנים.

6. תאורה בבריכה- במידה ואתם מעוניינים לשלב תאורה בבריכה, ניתן לשלב תאורה אשר תאיר אותה בשעות הערב ותעניק לה מראה ייחודי.

7. צמחי מים – לכל צמח יש את התכונות המיוחדות שלו, לכן יש לבחור את הצמחים בהתאם לאקלים ולאופי שאתם מעוניינים להקנות לבריכה. על מנת שהבריכה תהיה צלולה ונקיה, יש למצוא איזון נכון ביחס בין חנקן לחמצן. בריכות נוי צריכות רמות חנקן נמוכות. האיזון האקולוגי מתבצע באמצעות חיידקים, שמפרקים תרכובות חנקן מזיקות והופכים אותן לתרכובות תומכות, צמחי המים (צמחי גדה) מנצלים את התרכובות הללו לצורך צמיחה.

8.   מפלים- בזמן תכנון של בריכות נוי קטנות לגינה, כדאי לחשוב על מפלים על מנת לספק צליל ותנועה, יש לקחת בחשבון את גודל הבריכה ובניית המדרון בצורה נכונה על מנת לספק מראה טבעי.

9.   מחסום וגידור- כחלק מהתקנות המקומיות, חובה להקים גידור כלשהו סביב הבריכה כדי למנוע את נפילתם של ילדים ומבוגרים. בעת בניית בריכות נוי, הגידור הטוב ביותר הוא גידור אשר מאפשר לצמחים לגדול עליו. בצורה זאת הגדר הופכת לחלק אינטגרלי מהבריכה.

10. ציוד- לצורך הקמת בריכות נוי, דרושים מספר מרכיבים אשר יעזרו לתפעול: משאבה, פילטר ומנורת עיקור (UV). המשאבה גורמת לזרימת מים שעוזרת לשמור על איכות המים, על מראה צלול של הבריכה, היא תורמת לאיזון הביולוגי, מגבירה את חמצונם של המים וכך מאפשרת סביבה בריאה יותר לדגים. מערכות סינון מאפשרות טיפול מינימלי בבריכה ומסייעת באחזקת הבריכה במצב מצוין במשך שנים ארוכות.

11. דגים – חשוב לא להכניס לבריכת נוי דגים רבים מדי, רצוי להתחיל עם כמות קטנה של דגים ובמשך הזמן להוסיף. התרומה של הדגים היא לא רק ליופייה של הבריכה, אלא הם מסייעים בהשמדה של זחלי יתושים ויתושים השוכנים בבריכה. רבים בוחרים בדגי קוי בשל הצבעוניות העזה שלהם ובשל גודלם. דגים אלה דורשים בריכה עמוקה יותר (בסביבות 100 ס"מ ורצוי אף יותר). דגי קוי עמידים וחזקים וכן ניתן לשלב אותם עם סוגי דגים אחרים. דגים אלה אוכלים את רוב הצמחייה של בריכות נוי ולכן יש לחשוב האם הם מתאימים לסוג הבריכה שאתם מתכננים. כמו כן, חשוב לזכור שהטיפול בדגים דורש אוכל מיוחד לדגים וזמני האכלה קבועים ומסודרים.

 

תהליך בנייה שלב אחר שלב

תיאור תהליל הבנייה של בריכת נוי אקולוגית ביתית שלב אחר שלב. :

1. הכנת האתר וחפירת שטח הבריכה- פנו את השטח המיועד, בצעו פינוי של צמחייה, סלעים או פסולת. לאחר מכן, יש לחפור את אזור הבריכה לעומק ולצורה המבוקשים.

2. התקנת מערכות הסינון וסירקולציה – בריכה אקולוגית נשענת על מערכת אקולוגית מאוזנת לסינון וסירקולציה. יש להתקין ביופילטר, המורכב מצמחים ומיקרואורגניזמים, על מנת לסנן ולטהר את המים באופן טבעי. משאבת מחזור זו מבטיחה תנועה תקינה של מים, חמצון והפצה של חומרים מזינים.

3.  איטום מיטבי- השתמשו במשטח בריכה איכותי למניעת נזילת מים, על מנת לאטום כראוי את הקצוות והתפרים כדי לשמור על שלמות מבנה הבריכה.

4. מילוי הבריכה במים ובדיקת איכות המים- מלאו את הבריכה במים, רצוי באמצעות מי גשמים או ממקור מים ללא כלור. בדקו את איכות המים באופן קבוע ובצעו התאמות לפי הצורך על מנת לשמור על מערכת אקולוגית בריאה ומאוזנת.

 

תחזוקה וטיפול

לאחר שהבנתם את השלבים של בניית בריכה טבעית, כדי לשמור על הפוטנציאל הגבוה של הבריכה שלכם, יש לבצע תחזוקה שוטפת. להלן מספר משימות תחזוקה מרכזיות:

1. שמירה על איזון ביולוגי- בצעו מעקב אחר איכות המים ורמות חומרי הזנה כדי להבטיח מערכת אקולוגית משגשגת. כמו כן, יש לגזום ולתחזק צמחי מים כדי לקדם סינון אופטימלי.

2.  שמירה על ניקיון הבריכה- הסירו כל פסולת, עלים שנשרו או עודפי צמחייה מהבריכה באופן קבוע. השתמשו ברשת רחפן כדי להחליק את פני השטח ובשואב לניקוי רצפת הבריכה.

3. איזון כימיית המים- בדקו את רמת ה-pH הבסיסיות באופן קבוע. בצעו התאמות לפי הצורך כדי לשמור על סביבה בריאה, הן לצמחים והן לאורגניזמים.

בניית בריכה אקולוגית בידיים יכולה להיות פרויקט מרגש ומתגמל. עם זאת, חשוב לדעת מראש  את האתגרים העומדים בפנינו ואת מערכות השיקולים הכרוכים בתהליך בנייתה . בצעו מחקר מקיף, אספו את הכלים והחומרים הדרושים, והיו מוכנים להשקיע זמן ומאמץ בתהליך הבנייה. במידת הצורך, ניתן לחפש עזרה מאנשי מקצוע מנוסים או להשתתף בסדנאות על מנת לשפר את הידע והכישורים ולהבין טוב יותר לבניית בריכה אקולוגית.

ברוכים הבאים לגילי אשל – סדנאות פיסול סביבתי עם 15 שנות ניסיון בתחומי החינוך, האמנות והקיימות. מוזמנים לפנות אלינו לקבל ליווי והדרכה בתהליך בניית בריכת הנוי שלכם. בניית בריכה אקולוגית היא לא רק תוספת יפה לבית שלכם, אלא גם בחירה ידידותית לסביבה. 

לפרטים נוספים על בריכות אקולוגיות מוזמנים לבקר באתר האינטרנט שלנו או ליצור קשר במספר 052-2692135.

השאירו פרטים ואחזור אליכם בהקדם

דילוג לתוכן