פיסול סביבתי לאנשים עם מוגבלויות

פיסול סביבתי לאנשים עם מוגבלויות – יצירה משותפת עם ערך

יצירה היא אחת הדרכים החזקות ביותר לביטוי עצמי, חיזוק תחושת שייכות וליצירת תחושת רוגע והנאה. עבור אנשים עם מוגבלויות – בין אם מדובר בילדים, בני נוער או בוגרים – סדנאות פיסול סביבתי מציעות חוויה מעצימה במיוחד, המשלבת אמנות, עבודת צוות ותרומה לקהילה. מדובר בפעילות ייחודית, המאפשרת לכל משתתף להביא את עצמו לידי ביטוי, תוך התאמות המבטיחות הנאה מירבית.

 

יתרונות של סדנאות פיסול סביבתי לאנשים עם מוגבלויות

כמו כל משתתף ומשתתפת בסדנאות הפיסול הסביבתי, גם אנשים עם מוגבלויות נהנים מהיתרונות הרבים שהסדנא מקדמת:

  • חיזוק תחושת המסוגלות – עבודה עם חומרים וכלי עבודה שונים, מעניקה תחושת הצלחה וגאווה בתוצר הסופי. המשתתפים חווים את התהליך מהשלב הראשוני ועד להשלמת היצירה, גורם המחזק את ביטחונם ביכולותיהם.
  • שיפור הכישורים המוטוריים והקוגניטיביים: הפיסול דורש תכנון, קואורדינציה ומלאכת כפיים. היצירה העצמית והמגע הבלתי אמצעי עם חומרים שונים, מאפשרים למשתתפים לשפר את המוטוריקה העדינה והגסה שלהם וכן לפתח חשיבה יצירתית ויכולת פתרון בעיות.
  • פיתוח מיומנויות חברתיות – העבודה בצוותים קטנים מחזקת את שיתוף הפעולה, התקשורת והאחריות ההדדית בין המשתתפים. המשתתפים לומדים כיצד לעבוד יחדיו , להקשיב זה לזה וליצור תוך כדי שיתוף פעולה, על מנת להגיע לתוצאה הרצויה. בנוסף, הם מפתחים סבלנות וכבוד הדדי לתהליך היצירה של משתתפים אחרים.
  • חיבור לטבע ולסביבה – הסדנאות מתקיימות במרחבים פתוחים ומעודדות מודעות סביבתית ושמירה על הטבע. העבודה עם חומרים טבעיים, גרוטאות וחומרים הניתנים לשימוש חוזר משומשים, ומעודדת חשיבה ומודעות לנושאי סביבה וקיימות בסביבה הקרובה והגלובלית .
  • תרומה לקהילה – יצירה של פינות ישיבה, פסלים ומשחקים, מחזקת את הקשר של המשתתפים עם החברה ותורמת לקהילתם הם ולמעגלים רחבים יותר. כאשר המשתתפים נהנים מהיצירות ומשתתפים בתחזוקה שלהן, הם חווים סיפוק עמוק וגאווה. הדבר תורם לתחושת השייכות והמעורבות החברתית שלהם.
  • למידה והתנסות – במהלך הסדנה, המשתתפים נחשפים למגוון כלי עבודה , לטכניקות יצירה לא שגרתיות והתנסות בעבודה עם חומרים שונים . ההתנסות מחזקת את היכולות הטכניות של המשתתפים ומעניקה להם מיומנויות שימושיות, תוך שמירה על כללי הבטיחות והכוונה מקצועית.
  • רווחה נפשית והפגת מתחים – היצירה והעבודה הפיזית, מספקות תחושת רוגע ומסייעות בהפחתת מתחים וחרדות. הפעילות החווייתית מאפשרת לאנשים עם מוגבלויות להביע את עצמם באופן לא מילולי, להתמודד עם רגשות מורכבים ולחוות סיפוק מהתהליך היצירתי באווירה תומכת וחיובית.

 

התאמת הסדנה לצרכים השונים של המשתתפים

סדנאות לאנשים בעלי מוגבלויות דורשות התאמות מיוחדות, על מנת לאפשר לכל אחד ואחת לקחת בהן חלק פעיל ולחוות הצלחה. ראשית, בחירת המיקום נעשית מתוך מחשבה על התאמה ונגישות לכלל המשתתפים. במהלך הסדנה, העבודה מתבצעת בקבוצות קטנות ובשלבים ברורים, כך שכל משתתף יוכל לתרום לפי יכולתיו ובהתאם למסוגלותו. הפעילות תבוצע עם כלים ןציוד המותאם מוטורית ובטיחותית למשתתפי הסדנא תוך הקפדה מירבית לשלומם וביטחונם . משתתפי הסדנא לא ייחשפו לכלים וחומרים שעלולים לסכן את ביטחונם . בנוסף, מדריכים מיומנים מסייעים למשתתפים למצוא את הדרך הנכונה והמותאמת להשתלבות בפעילות. 

 

האם כולם משתתפים בסדנאות?

כמו בכל קבוצת משתתפים אחרת, גם בקבוצה של אנשים עם מוגבלויות ישנם מי שפחות מתחברים לעשייה, והמעורבות שלהם בפעילות מצומצמת. לעומתם, יש משתתפים שמלאכת היצירה המשותפת, עבודת הכפיים במרחב הפתוח והמגע הבלתי אמצעי עם חומרים וכלי עבודה, גורמת להם שמחה וסיפוק רב. משתתפים אלה נהנים מאד מפעילות הסדנא ומצפים בקוצר רוח לפעילות הבאה.

 

פיסול סביבתי – מה ניתן ליצור בסדנא?

סדנאות של פיסול סביבתי מאפשרות יצירה של מגוון אובייקטים שימושיים ויצירתיים:

  • פסלים סביבתיים – שילוב של אלמנטים טבעיים, גרוטאות וחומרים הניתנים לשימוש חוזר ליצירת פסל אומנותי עבור הקהילה הסובבת או לרווחת המשתתפים..
  • פינות ישיבה – בניית ספסלים צבעוניים ויצירת מרחבי ישיבה פתוחים למנוחה והתכנסות במסגרת בה המשתתפים לומדים ונפגשים.
  • אובייקטים למשחק ולמידה – יצירת משחקי חצר ייחודיים, המשלבים פעילות פיזית ומגע עם חומרים שונים.
  • גינות קהילתיות – תכנון ובניית ערוגות וצמחייה, המשרתות את הקהילה ומטופלות על ידי המשתתפים.

 

גילי אשל – סדנאות פיסול סביבתי לאנשים עם מוגבלויות

סדנאות הפיסול הסביבתי לאנשים עם מוגבלויות מהוות מקום מפגש של יצירה והנאה ומייצרות הזדמנות לשיתוף פעולה, העצמה והשתלבות בקהילה. באמצעות העבודה המשותפת, המשתתפים יוצרים יצירות אמנותיות ושימושיות, מעצימים את הביטחון העצמי, משכללים את המיומנויות החברתיות ומבנים את הקשר שלהם עם הסביבה.

לאורך שנות הפעילות הרבות שלנו, קיימנו סדנאות לתלמידי בתי הספר לחינוך מיוחד ולמשתתפים ממסגרות שונות של אוכלוסיות עם מוגבלות, בשיתוף ומימון של מחלקות הרווחה ברשויות המקומיות ובארגונים ומוסדות הנתמכים ע"י משרד העבודה והרווחה. העבודה המשותפת והמרגשת הניבה תוצרים דקורטיביים וססגוניים , המשמשים את הקהילה וממלאים את ליבם של המשתתפים בשמחה וגאווה. לדוגמא, פינת ישיבה צבעונית שנבנתה בסדנה בת שלושה ימי פעילות במרכז לאוכלוסייה המבוגרת עם מוגבלות (מרכז 'צמיד' באור יהודה), משמשת עד היום את באי המרכז לצורך התכנסויות שונות.

אם אתם מעוניינים לקיים סדנה לילדים, בני נוער או בוגרים עם מוגבלויות, נשמח לספר ולהרחיב אודות הסדנאות והאפשרויות שאנו מציעים. לפרטים נוספים צלצלו אלינו למספר 052-2692135.

השאירו פרטים ואחזור אליכם בהקדם

דילוג לתוכן