כל מה שרציתם לדעת אודות ספריות חצר וספריות קהילתיות
המהפכה התקשורתית שינתה את הרגלי הקריאה של הילדים וגם של המבוגרים. הילדים נשאבים בקלות רבה למכשירים הסלולריים שיוצרים התמכרות ממשית ומנתקים אותם לשעות ארוכות מהמציאות. אחת הסיבות העיקריות לכך היא הזמינות והקלות בה ניתן להגיע למשחקים, לרשתות החברתיות ולעולמות תוכן שונים ומשונים.
על מנת לנסות ולמשוך את הילדים חזרה לעולם הספר אנו צריכים להפוך את הספרים לזמינים יותר, לשם כך בדיוק, אנו מקימים ברחבי הארץ והעולם ספריות חוץ וספריות קהילתיות. הרעיון שעומד מאחורי ספריות אלה הוא הנגשת רעיון הקריאה לילד ללא תיווך המבוגרים ובצורה שבה יוכל הילד להשאיל ספרים באוות נפשו וללא כל עלות.
ספריה זאת יכולה להסיר חסמי קריאה מכיוון שאף אחר אינו יודע מהו הספר אותו שאלת.
מהי ספרייה קהילתית או ספריית רחוב ומהי תרומתה?
אנחנו יוצרים בחצר בית הספר וגם באזורים שונים ברחבי העיר, מעין תחנת קריאה, אנו בונים יחד עם הילדים ספרייה מחומרים אקולוגיים וכך יוצאים נשכרים במספר מישורים: התלמידים גאים באובייקט שיצרו במו ידיהם וכך יחושו גאווה וקשר מיוחד לספרייה עצמה, הספרייה עצמה נמצאת בחלל הפתוח כך שהיא זמינה כל העת וילדים יכולים לגשת באופן עצמאי ולשאול ספרים. ניתן לשלב גם מרחבי קריאה, אזור אינטימי ומזמין שבו יהיה לילד נוח לקרוא ללא הפרעות וגירויים אחרים. הספרייה הקהילתית תורמת לחידוש מרחבים ציבוריים והפיכתם למזמינים ונעימים לשהייה.
מה היתרונות של הספרייה הקהילתית בבית הספר?
ספרייה קהילתית בבית הספר הינה מרחב המכיל מבחר עשיר של מקורות קריאה שעוזרים בהרחבת אופקיו של הילד. הספרייה מסייעת ביצירתה של חוויית קריאה, ומאפשרת לתלמידים לקבל מידע בצורה זמינה ופשוטה. השפעת הספרייה על הישגים בלימודים הוכחה במאות מחקרים שקבעו שהיא משמעותית בייחוד כאשר הספרים שנמצאים בה מגוונים וניתנים ללא תשלום, כמו כן יש חשיבות עצומה לזמינות של הספרים לתלמידים, ככל שיהיה פשוט יותר לשאול את הספרים, כך תגדל מגמת הקריאה. ערך חשוב נוסף הוא הרעיון של נתינה חזרה לקהילה, אנשים רבות בוחרים לחלוק ספרי קריאה שאינם בשימוש וכך מגדילים את כמות הספרים והמגוון וגם חשים גאווה בתרומה זאת.
מחקרים רבים מעידים על קשר ישיר בין קריאה להישגים לימודיים, אוצר מילים, ידע כללי והבנת הנקרא. ילדים אשר הרבו לקרוא בצעירותם מגיעים ליכולות גבוהות יותר במקצועות לימוד שונים. חווית הקריאה מסייעת בפיתוח והעמקת היכולות הרגשיות והחברתיות אצל ילדים ומבוגרים, עידוד הקריאה מגיל צעיר הינו תהליך שנבנה בצורה הדרגתית וישנן מספר מתודות שיעזרו לילד להיכנס לעולם הקסום של הקריאה.
החדשות הטובות הן שכאשר מבינים מדוע ילדים לא אוהבים לקרוא, אפשר לטפל בנושא ולהתחיל להפוך את הקריאה למהנה יותר. על ידי לימוד להנאת הקריאה, סביר יותר שילד יפתח אהבה לקריאה, יעודד הרגלי קריאה טובים יותר וישפר את הלמידה.
מהן הדרכים הנוספות שמעודדות קריאה אצל ילדים?
אם ברצונכם לשמוע עוד על ספריות חוץ או ספריות רחוב, כיצד ניתן לשלב אותן בצורה נכונה בבית הספר, או להקים תחנות קריאה ברחבי העיר ולקדם באופן שונה את נושא הקריאה, אשמח אם תפנו אליי לקבלת מידע נוסף בטלפון: 052-2692135 או שתצרו קשר כאן