מרחבי למידה חדשניים

מרחבי למידה חדשניים

האדריכלות והעיצוב של בתי ספר במתכונתם הנוכחית קיימות כבר למעלה ממאה שנה. בהתחלה מודל הלימוד היה מבוסס על מורה המלמד כיתות גדולות מאוד של תלמידים. לקראת סוף המאה ה-19 כמות הסטודנטים החלה להצטמצם למספר התלמידים המקובל כיום בכיתות (20-40 תלמידים בכיתה), בסוף המאה ה-20 ותחילת המאה ה-21, חל שינוי בתפיסה החינוכית שאחד מביטוייה היה השמת התלמיד במרכז (פדוצנטריות). שינוי זה הביא לתכנון ועיצוב מחודש של הכיתות ויצירת מרחבי למידה חדשניים (בכל חלקי בית הספר: כיתות, מסדרונות, חדרי המורים וחצר בית הספר). 

על פי התפיסה החינוכית המסורתית כיתת הלימוד הייתה מתוכננת ומאורגנת כך שבקדמת הכיתה ניצב המורה ומולו , באופן מאורגן המחולק לטורים ושורות, ישבו התלמידים. מודל סידור הכיתה הזה שיקף את המחשבה הפדגוגית הרווחת שבה המורה כמנחיל הידע, ניצב בראש ואילו תלמידיו כציבור שומע – פאסיבי , מצויים שניים בחשיבותם . כך שימר מודל הכיתה המסורתי את מערכת היחסים ההיררכית בין המורה לתלמידים.  התאוריות הפדגוגיות החדשות המתבססות על עקרון התפיסה הפדוצנטרית (התלמיד במרכז) מקדמות תפיסות חדשות גם בעיצוב ובארגון הפיזי של הכיתה המודרנית. על פי תפיסה זו , אופן תכנון הכיתה ועיצובה החדשני מקיים אקלים לימוד שוויוני יותר בין התלמיד למורה המסיר את המחיצות המעמדיות – היררכיות.  בכיתה החדשה נוצרים יחסי גומלין נעימים ושוויוניים יותר בין המורה לתלמיד ובין התלמידים בינם לבין עצמם. 

 

מרחב למידה חדשני

מרחבי למידה חדשניים משפיעים באופן מיידי על התלמידים וצוות הוראה. מרחבי הלמידה הפיזיים משפיעים על מערכות היחסים ומשפרים את למידת התלמידים, מחקרים רבים בנושא מרחבי לימוד מצביעים על כך שקיים קשר הדוק בין היבטים שונים של מרחבי למידה מבחינה פיזית (חלל רחב ידיים מאוורר ופתוח, תאורה טבעית, אקוסטיקה וצבעוניות)  לבין הישגים לימודיים של התלמידים. מרחבים פיזיים חדשניים, עוזרים להפגיש תלמידים, לעודד מחקר אישי וקבוצתי, ליצור דיונים ושיתופי פעולה. 

בשנים האחרונות נעשו מחקרים רבים בכל רחבי העולם על ההשפעה של מרחבי למידה חדשניים על הישגיים לימודיים ונמצא שתאורת יום או אור טבעי משפיעים על הישגי התלמידים בנושאי קריאה, מדעים ורכישת אוצר מלים. הסתבר שמרחבי לימוד גמישים מאפשרים שיתוף פעולה, מעורבות ואינטראקציה רבה יותר של התלמידים בשיעור בהשוואה ללימוד בכיתות קונבנציונליות. גישת ההוראה הגמישה מאפשרת מוטיבציה והזדמנות לתלמיד ולמורה לנוע במהלך השיעורים על מנת למצוא את המרחבים הנוחים ביותר ללימוד ומחקר. 

 

האם כדאי שצוות בית הספר יהיה מעורב בתכנון מרחבי הלמידה?

במקרים רבים, מי שאמון על התכנון והעיצוב הם אדריכלים ומעצבי פנים ולא צוות ההוראה. כתוצאה מכך, המרחבים משקפים את חזון הארכיטקטים ולא עקרונות פדגוגיים, וכך נוצר שכפול של כיתות הלימוד המסורתיות. מספר מחקרים מעידים שככל שצוות בית הספר מעורב יותר בתהליך התכנון והעיצוב, כך הסיכוי הטמון במרחב הלמידה עשוי להתממש באפקטיביות רבה יותר. שילוב צוות ההוראה בתכנון המרחבים יאפשר שימוש אופטימלי במרחבי הלמידה. שיתוף צוותי ההוראה בתהליכי התכנון והעיצוב בצוותא  עם המתכננים המקצועיים , יתרום לתחושת השייכות של המורים לבית הספר ולכיתה. כך גם תעלה נכונותם של המורים להנחיל מבחר שיטות הוראה שתתאמנה בצורה מיטבית לצורכי התלמידים. שילוב נקודת המבט של התלמידים והמורים בתהליך התכנון והעיצוב יאפשר להם לנסח חזון ייחודי ומדויק יותר לבית הספר. תכנון מרחבי למידה חדשים יכול להוות גם הזדמנות יוצאת דופן, להטמעתם של עקרונות בנייה ירוקה כמו גם בחינת דרכים שונות לקידום עקרונות קיימות. 

 

מהם היתרונות של מרחבי למידה חדשניים?

    • מאפשרים מקום ללימוד חקר וניסוי  . 
    • מאפשרים דינמיקה וניוד חברתי בלתי פורמאלי ומאפשרים פיתוח מיומנויות חברתיות בין אישיות. 
    • הלמידה גמישה ולא מוגבלת למרחב ייעודי. 
    • מאפשרים תנועה במרחב 
    • מאפשרים עבודה בקבוצות 
    • מאפשרים גמישות תכנונית הניתנים להתאמה בקלות בהתאם לתמיכה בפעילויות הלמידה 
 

מרחבי למידה חיצוניים

מזג האוויר הישראלי הוא אידאלי לשילוב מרחבי למידה בחוץ. למידה בחוץ מקדמת תהליכי לימוד טבעי ומעוררת סקרנות ועניין אצל התלמידים. הלימוד מעודד אינטראקציה חברתית בין התלמידים ומעודד מעורבות. מרחבי הלמידה מחוץ לכותלי בית הספר יכולים לכלול גם גינות ומערכות אקולוגיות המיועדות ללמידת מדעים וסביבה. 

מרחבי לימוד חדשניים הפכו לחלק אינטגרלי מהמערך הפדגוגי בבתי ספר רבים בישראל וברחבי העולם, היתרונות המוכחים (במחקרים) שלהם, גרמו למשרד החינוך לתקצב את הנושא ולהשקיע מחשבה רבה בנושא. אם ברצונכם לשמוע עוד על מרחבי למידה חדשניים וכיצד ניתן לשלב אותם בחצר בית הספר או בחללים פנימיים אחרים אשמח אם תפנו אליי למידע נוסף בטלפון: 052-2692135 או שתצרו קשר כאן.

השאירו פרטים ואחזור אליכם בהקדם

דילוג לתוכן