בריכות נוי

עיצוב בריכות נוי לגינה – פתרון אקולוגי ואסתטי לגינה

בריכות נוי לגינה תוכננו והוקמו כבר לפני אלפי שנים במסופוטמיה ובבל, בריכות אלה נכללו כחלק מעיצוב כולל של גני נוי והיוו אלמנט חשוב ומרכזי, השימוש בהן היה גם פונקציונלי ושימש לרחצת הגוף, לשתייה, ליצירת מיזוג אוויר בצורה טבעית של הגן והבית אך גם כהיבט קישוטי ודקורטיבי. בריכות מים היו קיימות בכל עידן ובכל תרבות שכללה גנים בסביבת הנוף והארכיטקטורה שלהם. עד לעליית העידן התעשייתי, עת הומצאה משאבת המים המודרנית, המים לא מוחזרו אלא הוסטו מהנהרות והמעיינות אל גן המים, ומשם יצאו לשדות חקלאיים או למסלולי מים טבעיים. מבחינה היסטורית אפשרובריכות מים גם גידול צמחים ודגים כמשאב מזון ובה בעת היוו מקור לנוי ושימשו כאובייקט אסתטי.
הבריכות האקולוגיות הן למעשה מערכות אקולוגית קטנות שמספקות תנאים מיטביים לצמחים ולבעלי חיים. הבריכות מתוכננות מחומרים טבעיים ומשתלבות בצורה הרמונית בחצר או בגן בהן הן נמצאות.
יש חשיבות לספק לצמחים השונים את התנאים המתאימים להם, חשוב שתכנון ובניית בריכות נוי אקולוגיות- בריכות נוי לחצר יבוצע בצורה מקצועית על מנת ליצור את התנאים הנכונים לצמחייה לדגים ולשילובה הנכון בתוך הגינה כך שנזדקק לתחזוקה מינימלית.

מהם הגורמים העיקריים שיש לקחת בחשבון בהקמת בריכות נוי לחצר?
  • מיקום הבריכה : הנוף שנשקף מהבית עצמו, חשיפה לשמש (אור/צל), גישה נוחה לחשמל ומים אפשרויות טיפול ואחזקה נוחות ועוד. מיקום הבריכה הינו חלק חשוב בעיצוב גינה.
  • צורת הבריכה: אחת התכונות המרכזיות הוא מקסום הקצוות. הכוונה היא למיקומים שבהם שתי מערכות אקולוגיות שונות הממוקמות זו מול זו. כל אחת מהמערכות האקולוגיות נשכרת מהאינטראקציה המתקיימת ביניהן. בגלל מיקומם באזורים שונים של הבריכה, ניתן ליישם את עקרון הקצה על עיצוב בריכות באמצעות יצירת צורה לא סטנדרטית שיש בה הרבה כניסות ומפרצים. לבריכה עם היקף 'גלי' יש הרבה יותר יתרונות מאשר לבריכה עגולה. הגדלת ההיקף בצורה זו מאפשרת להשתמש במספר רב יותר של צמחים, אשר תגרום למשוך מגוון רחב יותר של חרקים, ציפורים ודו-חיים.
  • חומרים: ניתן לבנות בריכות נוי מחומרים שונים – בטון, אבן, עץ, חלוקי נחל ועוד.
  • עומק הבריכה :בעזרת עומק בריכה ניתן למעשה ליישם את צורת הבריכה בשלושה ממדים. שונות בעומק הבריכה מספקת מגוון גדול יותר של גומחות לאוכלוסיות של צמחים מימיים ובעלי חיים. לדוגמא, צמחים מסוימים גדלים עם שורשים במים אך עליהם גדלים מעל פני השטח, ואילו אחרים צפים מעל המים. הסביבה המשתנה מאפשרת לדגים קטנים שמחפשים מים רדודים אופציות שונות מדגים גדולים יותר. כאשר נפח המים עמוק יותר בבריכה שלך, המים נוחים יותר למחיה בזמנים של טמפרטורות גבוהות בימי הקיץ החמים.
    אפשר גם לשקול גם אי באמצע הבריכה. אלמנט זה הוא בעל מיקרו אקלים מעט שונה אפילו משולי הבריכה, ומציע סביבה מעניינת נוספת.
    כאשר נפח המים בבריכה הוא גדול יותר, נוצר איזון טוב יותר של המערכת האקולוגית.
  • צל: עבור בריכות, במיוחד אלו החדשות – המקבלות הרבה אור שמש ישיר, גידול עשבים ואצות יכול להוות בעיה. צמחים אלה עלולים לחסום את אור השמש להגיע למים מתחת לפני השטח, וכך למנוע מהצמחים פוטוסינתיזה. הוספתם של צמחים הגדלים בקצוות הבריכה יכולה לעזור בכך שהיא מונעת את השמש להגיע לכלל השטח ובצורה זאת היא מורידה את הטמפרטורה הכוללת של הבריכה. שתילה כזאת מועילה לבעלי החיים בבריכה, ומספקת מחסה לבע"ח קטנים.
  • תאורה בבריכה: במידה ואתם מעוניינים לשלב תאורה בבריכה, אשר תאיר אותה בשעות הערב ותעניק לה מראה ייחודי.
  • צמחי מים: לכל צמח יש את התכונות המיוחדות שלו,יש לבחור את הצמחים בהתאם לאקלים ולאופי שאתם מעוניינים להקנות לבריכה.
  • על מנת שהבריכה תהיה צלולה ונקיה, יש למצוא איזון נכון ביחס בין חנקן לחמצן. בריכות נוי צריכות רמות חנקן נמוכות. האיזון האקולוגי מתבצע באמצעות חיידקים, שמפרקים תרכובות חנקן מזיקות והופכים אותן לתרכובות תומכות, צמחי המים (צמחי גדה) מנצלים את התרכובות הללו לצורך צמיחה.
  • בזמן התכנון של בריכות נוי קטנות לגינה כדאי לחשוב על מפלמים על מנת לספק צליל ותנועה, יש לקחת בחשבון את גודל הבריכה ובניית המדרון בצורה נכונה על מנת לספק מראה טבעי.
  • מחסום וגידור–חובה להקים צורה כלשהי של מחסום סביב הבריכה כדי למנוע את נפילתם של ילדים ומבוגרים כחלק מהתקנות המקומיות. צורת המחסום הטובה ביותר כאשר מתכננים בניית בריכות נוי היא גידור אשר מאפשר לצמחים לגדול עליו. בצורה זאת הגדר הופכת לחלק אינטגרלי מהבריכה.
  • ציוד–לצורך הקמת בריכות נוי, דרושים מספר מרכיבים אשר יעזרו לתפעול נכון של בריכת הנוי: משאבה, פילטר ומנורת עיקור (UV). המשאבה גורמת לזרימת המים שעוזרת לשמור על איכות המים, על מראה צלול של הבריכה, היא תורמת לאיזון הביולוגי, מגבירה את חמצונם של המים וכך מאפשרת וסביבה בריאה יותר לדגים.מערכות סינון מאפשרות טיפול מינימלי בבריכה ומסייעת באחזקת הבריכה במצב מצוין במשך שנים ארוכות.
  • דגים –חשוב לא להכניס לבריכת נוי דגים רבים מדי, רצוי להתחיל עם כמות קטנה של דגים ובמשך הזמן להוסיף, התרומה של הדגים היא לא רק ליופייה של הבריכה אלא גם בסיועם בהשמדת של זחלי יתושים ויתושים ששוכנים בבריכה.
    רבים בוחרים בדגי קוי בשל הצבעוניות העזה שלהם ובשל גודלם. דגים אלה דורשים בריכה עמוקה יותר (בסביבות 100 ס"מ ורצוי אף יותר). דגיקוי עמידים מאד וחזקים וניתן לשלב אותם עם סוגי דגים אחרים.דגים אלה אוכלים את רוב הצמחייה של בריכות נוי ולכן יש לחשוב האם מתאימים לסוג הבריכה שאתם מתכננים. חשוב לזכור שהטיפול בדגים דורש אוכל מיוחד לדגים וזמני האכלה קבועים ומסודרים.

לפרטים נוספים אודות בריכת נוי אקולוגית (כולל עיצוב בריכת נוי), ניתן לפנות לקבלת מידע נוסף בטלפון: 052-2692135 או שתצרו קשר כאן.

השאירו פרטים ואחזור אליכם בהקדם

דילוג לתוכן